Anne Kempe

De dichteres Anne Kempe werd op 30 juni 1952 geboren in Aardenburg (West-Zeeuws-Vlaanderen) maar woont in Middelburg, de hoofdplaats van Zeeland, waar de watervogels zich net zo goed thuis voelen op de stranden als tussen de stedelingen.

Zij voltooide haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort (Ned.) met specialisatie in algemene vorming en keramiek.

Daarna was ze werkzaam in het onderwijs als docente kunstzinnige vorming en in de zorgsector was ze actief en creatief als therapeute.

Ze nam deel aan verschillende tentoonstellingen voor beeldende kunst.

De natuur is een belangrijk thema in haar werk. Dit werd ook duidelijk toen ze zich meer en meer in woord dan in beeld ging uitdrukken.

Haar gedicht “Mijn Noordelijke Beveland”, ingezonden voor de Maerlant Poëzieprijs, werd in 2006 opgenomen in de bundel “De mooiste gedichten over Noord-Beveland” en “Afscheid” verscheen in de verzenbundel “Finale” (Concept, Brugge/Nuenen, 2011).

In 2007 nam ze ook deel aan “Park en Poëzie”, een evenement rond poëzie in Middelburg (Ned.) dat ontstond op initiatief van stadsdichter Chawwa Wijnberg.

Bij de presentatie van het kunstproject de” Sylver Birds” (*) van de Brugse kunstenaar Sylvère Declerck (° Brugge, 1934) werd zij door hem betrokken voor de poëtische weergave, wat resulteerde in een tiental gedichten rond dit thema.  Vijf van die gedichten van Anne Kempe werden gepubliceerd in Willy Dezutter, Monografie Sylvère Declerck, Brugge, 2009, p.188-198 en treft u op deze website aan.

(*)  Zie voor duiding bij dit kunstproject het artikel van Willy Dezutter “De Sylver Birds van kunstenaar Sylvère Declerck” op deze blog, in de rubriek Geschiedenis, Kunstgeschiedenis.